Firewall, en basit tanımı ile güvenlik duvarı anlamına gelmektedir. Hem kurumsal olarak hem de bireysel amaçlarla kullanılabilen Firewall yazılımları, ağ (network) güvenliğini arttırmak ve bu ağlar üzerinde yer alan verilerin bütünlüğünü korumak amacıyla geliştirilen güvenlik duvarı yazılımlarıdır. Temel çalışma prensibi ağlara sağlanan gelen ve giden trafiğini denetlemek ve önceden belirlenmiş ilgili konuma düzgünce yönlendirilmesini sağlamaktır.
Günümüzde dijitalleşmenin de hız kazanması ile pek çok kişi ve kurum önemli ve hassas bilgilerini ağ üzerinde depolamakta ve güvenlik amacıyla Firewall yazılımlarından sıklıkla yardım almaktadır. Siz de bireysel veya kurumsal amaçlarla Firewall yazılım desteği almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir ve Cross Bilişim’in kaliteli hizmetlerinden uygun fiyatlarla faydalanabilirsiniz.
Firewall Nedir?
Firewall, bilgisayarlar için geliştirilen güvenlik sistemleridir. Güvenlik duvarı yani Firewall cihazları gerekli yazılımları bu yazılımlara uygun olan donanımlarla eleştirir ve yazılım ile donanımın uyum içinde çalışmalarını sağlar.
Güvenlik duvarlarının görevleri nelerdir?
Firewall ürünlerinin görevleri şu şekilde sıralanabilir:
Ağ üzerinde paket trafiğini belirli kurallar çerçevesinde yönetir.
Trafikte yer alan paketlerin ulaşmaları gereken yerlere ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder veya bu yerlere gidip gitmeyeceğine karar verir. Söz edilen paket tanımlanmış kurallara uygun değilse gitmesi istenen yere ulaşmasına engel olur. Böylece hassas verileri zararlı yazılımlardan koruyarak görevini gerçekleştirir.
Tanımlanmış paketlerin geçişine izin verir ve düzgün çalışmalarına imkan tanır.
Firewall hizmetlerinin basit versiyonları bireysel kullanıcılara, karmaşık ve daha sistemli türleri ise kurumsal amaçlarla kullanılmak üzere önerilmektedir. Kontrollü veri akışını sağlamak adına oldukça faydalı olan güvenlik duvarları, kullanıcıların özel olarak hazırladığı istek paketlerini ağa ulaşmadan önce karşılayan Proxy uygulamaları ile birlikte de çalışabilir.
Her türlü Firewall hizmeti için Cross Bilişim ile iletişime geçebilir ve fiyat bilgisi isteyebilirsiniz.
Firewall Türleri Nelerdir?
Firewall temel olarak iki türe ayrılmakla beraber bu iki tür de kendi içinde ayrım göstermektedir:
Yapılarına Göre Firewall Türleri
Donanımsal Güvenlik Duvarı
Sadece uyumlu Firewall cihazları ile birlikte çalışan ve işletmeler için önerilen, komplike yapıya sahip Firewall hizmetleridir.
Yazılımsal Güvenlik Duvarı
İstemciler ve sunucular üzerine kurulan Firewall uygulamalarıdır. Genellikle bireysel kullanım için tercih edilmektedirler.
Mimarisine Göre Firewall Türleri
Devre Seviyesi Firewall Duvarları
Statik Paket Filtre Firewall Duvarları
Proxy Destekli Firewall
Durum Denetimli Firewall Duvarları
Hibrit Firewall
Güvenlik Duvarı Kullanmak Neden Önemlidir?
Siber saldırı, dijital dünyanın gerçeklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Siber saldırı olaylarının genellikle büyük ölçekli işletmelere veya kurumlara yönelik olduğu düşünülse de, gerçek bundan daha farklıdır. Büyük işletmeler kadar küçük ölçekli işletmeler de siber saldırılardan zarar görmekte ve büyük maddi kayıplar yaşamaktadır. Üstelik bu durum marka değerine de zarar vermekte ve kurumsal kimlik çalışmalarını boşa çıkarmaktadır.
Kötü amaçlı yazılımlar, küçük çaplı işletmeleri daha fazla tehdit etmektedir. Çünkü bu işletmelerin kaynakları daha sınırlıdır ve güvenlik uygulamaları büyük işletmeler kadar güçlü değildir. Bu duruma kötü amaçlı yazılım geliştirenlerin bu yazılımları sürekli değiştirmesi ve adapte etmesi de eklenince, Firewall yazılımlarının önemi daha da belli olmaktadır.
Firewall, tüm şirketler ve bireysel kullanıcılar için ideal bir güvenlik hizmeti sağlamakta ve hassas verilerin mümkün olan en iyi şekilde korunmasında büyük bir rol oynamaktadır. Siz de işletmeniz için veya bireysel ev bilgisayarlarınız için Firewall sistemleri kurdurmak isterseniz bize ulaşabilir ve Cross Bilişim’in deneyimli ekibi ile verilerinizi koruyabilirsiniz.
Çalışmalarımızda Fortigate ve Sophos marka firewall kullanıyoruz.
Bilgisayarlar ve sunucular ağ ile internete bağlı olduklarında virüs, trojen ve zararlı yazılımların tehdidi altındadır. Firewall donanımı sayesinde bilgisayar ve sunucu sistemleri hacker saldırılarından korunabilir.
Fortigate Firewall, işlevsel özellikleri ve şifrelenmiş protokolleri ile güçlü bir güvenlik duvarı örer. Detaylı güvenlik seçeneklerini UTM kontrolünün sağlanmasında kullanır.
Sophos Firewall, yönetimi oldukça kolaydır ve zararlı yazılım sızmalarına karşı güçlü bir güvenlik sunar. Ağ üzerinde ne olduğunu takip ederek tehdide en hızlı cevabı verir.
Firewall ürünleri hakkında daha detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak için bize ulaşın.