Sanallaştırma Teknolojileri

Sanallaştırma, donanımsal yani fiziksel yapıların mantıksal yapılar haline getirilmesi işlemidir.  Bu işlemler sayesinde aynı fiziksel ekipmanda zaten var olan işletim sisteminin üzerinde misafir olarak adlandırılan çok sayıda işletim sistemi eklenebilir ve çalıştırılabilir. Bu işlem ana makinenin üzerine yazılım şeklinde kurulması ve kurulan yazılımların yardımıyla ana makinelerin RAM, CPU ve HDD olarak bölünmesi sayesinde gerçekleştirilir.

Özellikle veri merkezlerinde sıklıkla kullanılan ve yönetim, bütçe, bakım, kurulum, esneklik, süreklilik, maliyet gibi alanlarda yeni bir soluk getirmesiyle bilişim teknolojilerinde kullanılan vazgeçilmez bir altyapı sistemidir.

Sanallaştırma Teknolojilerine Detaylı Bir Bakış

Belirttiğimiz gibi, sanallaştırma teknolojileri çeşitli konularda kullanıcılarına büyük faydalar sağlayan bir sistemdir. Görece daha az maliyetli bir yöntem olması, datacenter ortamlarında yer alan serverların soğutulma işlemlerinde avantajlı olması, enerji kullanımının daha düşük olmasıyla tasarruf sağlaması gibi özellikleri ile donanımsal yapıdan maksimum verimlilik alınmasını sağlar. Bu özellikleri ile gitgide daha da popülerleşmekte ve kullanım alanlarını arttırmaktadır.

Bilişim teknolojileri alanında gerçekleşen gelişim ve değişimler, bu alanda kabul gören altyapı beklentilerini de değiştirmiştir. Bilişim teknolojilerinden erişilebilirliği mümkün olduğunda arttırma, hızlı cevap verebilme ve düşük bütçeye uygun maliyetlerle operasyonel işlevler meydana getirme gibi kriterler beklendiğinden, bu teknolojinin kullanılması kaçınılmaz olmuştur.

Peki taleplerdeki bu farklılaşmanın sebebi nedir? Küçük büyük bütün problemlerde kesintisiz şekilde proseslerin (process-süreç) yürütülebilmesi gerekmektedir. Sistem üzerinde yaşanma ihtimali olan veya hâlihazırda yaşanan problemler sonucunda firma sahiplerinin maddi kayıp yaşaması tercih edilen bir durum değildir. Bu yüzden felaketin gelmesi beklenmemeli ve çözüm odaklı sistemler düzgünce çalışmalıdır. Bu da sanallaştırma teknolojilerine olan talebinin zaman geçtikçe artmasını, hatta başka türlü yöntemlerin düşünülememesini sağlamıştır.

Kullanılması avantajlı mı? Dezavantajları nelerdir?

Bilişim teknolojileri konusunda büyük değişimler yaratan bu teknolojinin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Dezavantajlar arasında fiziksel ortamda meydana gelebilecek bir problemin tüm sanal sunucuları etkileme potansiyelinin olması ve direkt donanımsal yapıya kurulu olan bir işletim sistemine göre daha yavaş olması sayılabilir.

Yine de yazımızda belirttiğimiz avantajları ve şu an üstünde durduğumuz dezavantajları karşılaştırdığımızda, sanallaştırma teknolojilerinin kullanılmasının daha mantıklı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.

Sanallaştırma Teknolojileri Örnekleri

Günümüzde örnek olarak verilebilecek pek çok sanallaştırma yazılımı ve yazılım geliştiricileri bulunmaktadır.

Microsoft Hyper-V

Hyper-V, ayrı lisanslamaya da sahip olan ve yeni jenerasyon hipervizör tabanını kullanır. Microsoft Hyper-V yazılımının beta sürümünün dağıtımı Windows Server 2008’in özel olarak seçilmiş x64 sürümlerinin yanında yapılmış ve kesin hale gelen, tamamlanmış sürüm 26 Haziran 2008 tarihinde piyasada kendine yer bulmuştur.

Hyper-V, modern tasarımı, yüksek performans ve yüksek güvenlik özellikleri ile öne çıkan bir yazılımdır. İşletim sistemlerinde etkili olmasının yanında çeşitli sabit sürücüler, switchler gibi donanım aygıtlarını da sanallaştırır ve sunucularda da kullanılması tercih edilebilir.

Microsoft Hyper-V, birden fazla serverın üstlendiği rolü tek bir donanımsal makine üzerine ekleyerek bağımsız sanal roller olarak çalıştırmaktadır. Amacı ise server donanımından maksimum fayda sağlamak ve tüm kapasiteyi kullanmaktadır.

VMware

Sanallaştırma teknolojileri alanında yazılımlar üreten ve 1998 yılından beri hizmet veren bir firmadır. Firma merkezi California, Palo Alto bölgesinde bulunmakta ve hisselerinin büyük bir kısmına EMC Corporation adlı şirket sahiptir. VMware yazılımlarının masaüstü versiyonları Windows, Linuc ve Mac OS X sistemleri ile çalışmaktadır. Hipervizör tabanlı bir tasarıma sahiptir ve direkt fiziksel yapı yani donanım üzerinde çalışmaktadır. Sunucu yazılımları alanında ürettikleri ürünleri şöyle sıralayabiliriz: VMware ESX, VMware ESXi, VMeware Server. Bunun yanında Cloud Yönetim Yazılımları gibi pek çok yazılımsal ürünleri de bulunmaktadır.

Mümkün olan en düşük maliyetle en iyi performansı almak istiyorsanız, sanallaştırma teknolojileri tam size göre olabilir.

Sanallaştırma teknolojileri hakkında daha detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak için bize ulaşın.